Acties De Club van 4

Haagse Vrijwillgers prijzen 2022

 

BEELDMATERIAAL
Wilt u de uitreiking nog eens terugkijken? Dat kan via Gemeente Den Haag – YouTube

NIEUWSBERICHT

Winnaars Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 bekend

 

Op zaterdag 19 november zijn de winnaars van de Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 bekendgemaakt. De uitreiking was in theater Amare. 5 vrijwilligers, 1 vrijwilligersteam en 3 vrijwilligersorganisaties ontvingen een prijs.

 

De gemeente reikt deze prijzen ieder jaar uit. Zo laat ze zien dat zij waardering heeft voor de inzet van Haagse vrijwilligers.

Lees hieronder wie de Haagse Vrijwilligersprijzen dit jaar hebben gewonnen. U kunt de prijsuitreiking ook terugkijken via het YouTube-kanaal van de gemeente.

Vrijwilligers

  • Ruth Huijgen – Buurt en Omgeving

Ruth Huijgen heeft de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 voor Buurt en Omgeving gewonnen. Ruth zet zich bij Stichting 488 in voor dakloze jonge vrouwen. Ze zorgt ervoor dat deze vrouwen een opvanghuis hebben. Op de opvangplek kookt ze voor hen. En ze luistert naar hun verhalen. De jury waardeert het dat ze omkijkt naar mensen in de buurt. De buurt ziet Ruth en haar man als de opa en oma van de wijk. Ze staan altijd klaar voor een praatje en helpen waar dat nodig is. Omdat het opvanghuis pas een jaar open is, ziet de jury deze prijs en de inzet van Ruth als een mooi begin voor een betere opvang van dakloze jonge vrouwen.

  • Marinus (Rinus) Jenezon – Sport

Rinus Jenezon heeft de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 voor Sport gewonnen. Rinus zet zich al 60 jaar in voor vereniging SVV Scheveningen (vroeger Holland Sport). Rinus is onmisbaar voor deze club. Het is uniek dat een voetbalvereniging al zo lang mag rekenen op de inzet van een vrijwilliger. Op 14-jarige leeftijd stond Rinus al voor de vereniging klaar. Op het sportpark van Houtrust heeft hij door de jaren heen alles gedaan wat maar kan. Nu is hij er nog steeds bijna iedere dag. Hij maakt schoon, hangt de vlaggen op of trekt de lijnen. Het tv-programma NPO Expeditie Nederland en Omroep West maakten dit voorjaar een documentaire over Rinus als bijzondere vrijwilliger. Voor iemand van zijn leeftijd die zich op zoveel verschillende manieren inzet en betrokken is als vrijwilliger, is deze prijs de kers op de taart.

  • Nasser Hamed – Zorg en Welzijn

Nasser Hamed heeft de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 voor Zorg en Welzijn gewonnen. Hij kookt 2 keer per week voor 25 tot 35 bewoners met een verstandelijke beperking op het Drentheplantsoen bij Middin. De bewoners zijn erg tevreden met zijn gerechten. Nasser kookt al 7 jaar met veel liefde voor de bewoners. Bij 1 van de aanmeldingen stond geschreven: ‘Hij maakt van iedere dag een feestje. Nasi, bami, roti of Hollandse gerechten kookt hij met flair. Het is altijd lekker als hij iets maakt.’ De persoonlijke band die Nasser met de cliënten heeft opgebouwd is belangrijk voor hen. Hij wordt regelmatig uitgenodigd op verjaardagsfeestjes van bewoners waar hij voor kookt. Hij maakt altijd lekkere hapjes en helpt graag mee als er iets te vieren is. Nasser is iemand die zorgt voor gezelligheid en een goede sfeer.

  • Ranem Halabi – Ontwikkeling en Jeugd

Ranem Halabi wint de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 voor Ontwikkeling en Jeugd. De jury waardeert de keuze die ze gemaakt heeft om na haar maatschappelijke dienstplicht via de Haagse Helpers aan de slag te gaan met jong dementerenden bij Florence. Ranem is een voorbeeld voor jonge vrijwilligers. Ze zet zich belangeloos in voor andere jonge mensen. De bewoners, Florence en het netwerk van Haagse Helpers waarderen dit. Ranem kan zich goed in de cliënten verplaatsen. Dat is bijzonder knap voor haar leeftijd. Ze is zelf gevlucht uit Syrië en laat veel wilskracht zien door in te burgeren in Nederland en door de Nederlandse taal te leren. De jury en de gemeente waarderen deze inzet en het voorbeeld dat ze is voor anderen. Daarom is Ranem de winnaar van deze prijs.

  • Petra van de Weerdt – Cultuur

Petra van de Weerdt is de winnaar van de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 voor Cultuur. Zij heeft ervoor gezorgd dat het koor KZV Excelsior professioneel kon worden. Tijdens de coronatijd zorgde ze dat mensen bij elkaar konden blijven komen. Dankzij Petra bleef het koor actief onder die omstandigheden. Ze heeft gezorgd dat het koor een belangrijke ontmoetingsplek voor oudere Hagenaars is. Petra werd voorzitter in een tijd waarin het minder goed ging met het koor. Ze ging met veel energie aan het werk. Petra houdt de 70 leden bij elkaar. Ze heeft aandacht voor alles wat belangrijk is binnen de vereniging. Dankzij haar inzet kunnen de koorleden blijven genieten van het maken van muziek. De jury en de gemeente waarderen Petra’s inzet. Ze is een echte verbinder. Daarom is zij de winnaar van deze prijs.

Club van 4 – Haags Vrijwilligersteam van 2022

De Club van 4 wint de prijs voor het Haags Vrijwilligersteam van het jaar 2022. De Club van 4 zet zich 24 uur per dag belangeloos en met veel energie in voor zo’n 700 minimagezinnen in Den Haag. Hiermee geven zij direct hulp aan mensen die geen recht hebben op bestaande voorzieningen voor minima. Dit doen ze met boodschappen, ontbijtpakketten, kindertraktaties, sinterklaascadeaus en kerstpakketten. Die halen ze in de hele stad op, slaan die op in hun eigen huis en ze organiseren markten op hun eigen stoep. Als team staan ze klaar voor veel gezinnen. Eef, Henny, Marion en Erin oordelen over niemand, sluiten niemand uit en helpen wie dat nodig heeft. Ze werken veel samen met winkeliers. Binnen het team is er een heldere taakverdeling. Dat kinderen door de inzet van de Club van 4 toch hun verjaardag of feestdag kunnen vieren, vindt de jury een belangrijk voorbeeld van het goede werk dat dat club doet voor Den Haag. De kinderen hoeven zich niet ziek te melden op hun verjaardag en kunnen gewoon trakteren op school. Bij de aanmeldingen las de jury indrukwekkende motivaties van mensen. Zo werd geschreven: ‘Ik voel me gezegend en geholpen dat ik mijn kinderen door de Club van 4 net dat beetje extra kan bieden. Ze staan voor me klaar als ik iets nodig heb.’ De jury en de gemeente waarderen deze inzet. Daarmee is de Club van 4 de winnaar en het Haags Vrijwilligersteam van het jaar 2022.

Vrijwilligersorganisaties

Er zijn 3 winnaars als Haagse Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022. Een gedeelde 1e plek en een 2e plek.

  • Gedeelde 1e plaats – Stichting School’s Cool

Stichting School’s Cool wint de gedeelde 1e prijs voor Haagse Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022. Sinds 3 jaar zetten zij zich in voor de Haagse jeugd. Ze begeleiden scholieren die van groep 8 naar de middelbare school gaan. Ze zetten zich in voor gelijke onderwijskansen voor ieder Haags kind. Ook als dat door de situatie thuis bij de scholier niet logisch is. Inmiddels hebben ze 150 leerlingen intensief begeleid. Daardoor zijn grenzen weggevallen, is hun netwerk vergroot en komen vrijwilligers en gezinnen met elkaar in aanraking. De jury waardeert het dat School’s Cool zich richt op de Haagse krachtwijken om hiermee het verschil te maken. Dat zij in korte tijd, en tijdens de coronapandemie, meer dan 50 vrijwilligers aan zich hebben kunnen binden is bijzonder. Daarvoor is inzet en enthousiasme nodig. Dat wordt beloond met de gedeelde 1e prijs voor de Haagse Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022. Bij de prijs hoort een bedrag van € 2.000 dat School’s Cool mag gebruiken voor het laten groeien van hun organisatie.

  • Gedeelde 1e plaats – Stichting Iedereen een Meester

De gedeelde 1e plaats is ook uitgereikt aan Stichting Iedereen een Meester. De stichting zet zich in op ongeveer 20 Haagse basisscholen om leerlingen, docenten en onderwijsassistenten te helpen. Door hun inzet is er betere begeleiding voor alle leerlingen. De leerkrachten kunnen zich beter concentreren op hun werk en leerlingen maken groei door. Zo heeft iedereen plezier in de klas. In ongeveer een jaar tijd heeft de stichting laten zien dat hun werk zorgt voor beter onderwijs. De stevige aanpak van de stichting voor het werven van vrijwilligers sprak de jury aan. De stichting zet de vrijwilligers in hun kracht. Via mond-tot-mond reclame krijgen zij veel nieuwe vrijwilligers. Dat is knap. Met trainingen, begeleiding en kleine cadeautjes halen ze nieuwe vrijwilligers binnen. Inmiddels is er een team van 47 enthousiaste vrijwilligers. De jury waardeert dat met deze gedeelde 1e prijs. Bij de prijs hoort een bedrag van € 2.000 dat Stichting Iedereen een Meester mag gebruiken voor het laten groeien van hun organisatie.

  • 2e plaats – Stichting Dierenhospitaal en ambulancedienst Den Haag e.o.

De 2e plaats is voor Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag e.o. Met maar liefst 185 vrijwilligers staan zij klaar voor gewonde en zieke dieren in de stad. Dit jaar bestaat de organisatie 50 jaar. Dat kan de gemeente alleen maar waarderen. De Haagse samenleving maakt dankbaar gebruik van de diensten en de vrijwilligers staan dag en nacht klaar. Als organisatie is de stichting meer dan een plek voor dienstverlening alleen. Er zijn veel mooie vriendschappen ontstaan binnen de stichting. Daarom waardeert de jury ook de rol die de stichting heeft bij het laten toenemen van het aantal sociale contacten in de stad. Bij de prijs hoort een bedrag van € 1.000 dat de stichting mag gebruiken voor het laten groeien van hun organisatie.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *